EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС е „за” обединено въздушно пространство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС е „за” обединено въздушно пространство

mail09:11 | 27.04.2010прегледи 1121 коментарикоментари 0


Европейският съюз (ЕС) и агенцията за контрол на въздушния трафик над континента (Евроконтрол) искат по-бързо да отменят фрагментираните национални въздушни пространства, които според тях са задълбочили безпрецедентния хаос във въздуха, предизвикан миналата седмица от разпръсналата се вулканична пепел и довел до анулирането на 100 000 полета, предаде Асошиейтед прес.
Представители на сектора, регулатори и анализатори предричат, че най-важният резултат от тазседмичните срещи за обсъждане на случилото се ще бъде стъпка към единно въздушно пространство за сметка на държавите, които все още се опитват
ревниво да пазят небето си като символ на национален суверенитет.
Обединеното пространство също така би поставило небесата под контрола на един регионален регулаторен орган, вместо решенията зависят от отделните държави - един от основните източници на объркване в кризата с вулканичната пепел.
Загубите на авиокомпаниите, натрупани заради затварянето на въздушното пространство над Европа, нахвърлиха 1 милиард долара.
Представители на авиационния сектор настояха дори Европейският съюз им изплати компенсации.
Главният изпълнителен директор на Международната асоциация за автомобилен транспорт Джовани Бисиняни обяви, че авиокомпаниите не са усетили лидерската роля на нито едно от правителствата на страните членки на ЕС.

 



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg